Kategorier
Bank Investera

Kom igång med fonder som nybörjare

Det innebär alltid en risk att investera i aktier och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Inlägget innehåller annonslänkar för Avanza och Savr.

Vanliga frågor

1. Vad är en fond?

En fond är ett värdepapper som i sin tur innehåller andra värdepapper. Om du investerar 100 kr i en fond som innehåller 100 bolag, så kommer 1 krona investeras i varje bolag.

2. Måste jag ha mycket pengar för att köpa fonder?

Nej! De flesta fonder har en minsta insättning på 100 kr. Även du bara har en liten summa från början, så kan den växa och bli större.

3. Måste man läsa på jättemycket för att komma igång?

Nej, fonder är förhållandevis enkla att förstå sig på.

Så kommer du igång, steg för steg

Välja fonder

För att kunna investera i fonder måste du såklart veta vilken fond du ska köpa. För att kunna göra det är det bra att förstå några viktiga begrepp som ofta används i fondsammanhang:

  • Fondavgift: Den årliga procentuella avgiften som dras av värdet på fonden.
  • Aktiefond: En fond som innehåller aktier, alltså ägarandelar i företag. Högre risk än räntefonder, men möjlighet till större avkastning på lång sikt.
  • Räntefond: En fond innehållandes räntepapper, alltså ränta från lån till företag eller kommun/region/stat. Lägre risk än aktiefond, men samtidigt lägre avkastning.
  • Blandfond: En kombination av aktiefond och räntefond.

För att hitta rätt fond för dig finns det flera användbara verktyg. Ett är Avanzas fondlista. Där kan du filtrera fram fonder och sortera efter exempelvis lägst avgift. Ett annat bra verktyg är Morningstar, där du kan hitta information om de flesta fonder.

Öppna ett konto för dina fonder

Det sista steget är att öppna ett konto och köpa fonderna. För fonder finns det två typer av konton. Dels ett vanligt fondkonto, dels Investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring (KF). I ett vanligt fondkonto beskattas vinsten med 30% när du säljer, medan i ISK och KF betalar du istället en låg årlig skatt. Vilket konto som är bäst beror på vilken typ av fonder du väljer. Räntefonder blir förmånligast att ha i ett vanligt fondkonto, eftersom den årliga skatten på ISK/KF annars äter upp avkastningen. Aktiefonder med en högre möjlighet till avkastning är förmånligast i ISK eller KF.

Ett konto för fonder öppnar du enkelt hos Avanza. De erbjuder både vanligt fondkonto, ISK och KF. De har ett större utbud av fonder än storbankerna.

Ytterligare en aktör som erbjuder fonder är Savr. De har ett lite mindre utbud än Avanza, men har istället lägre avgifter. Du får alltså precis samma fond, men till ett lägre pris.