Kategorier
Bank Investera

Kom igång med aktier som nybörjare

Det innebär alltid en risk att investera i aktier och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Inlägget innehåller annonslänkar för Avanza.

Vanliga frågor

1. Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett företag. Du som köper en aktie blir alltså delägare. Detta innebär att du får ta del av företagets eventuella vinst. Detta kan ske på två olika sätt. Antingen ger företaget en utdelning till ägarna eller så ökar priset på aktien.

2. Måste jag ha mycket pengar för att köpa aktier?

Nej, det måste du inte. Även en mindre summa kan bli stor på sikt. Du som har en mindre summa kan köpa aktier helt utan avgifter hos de två stora nätmäklarna, Avanza och Nordnet.

3. Måste man läsa på jättemycket för att komma igång?

Du måste inte läsa på jättemycket, men det kan vara bra att ha viss grundkunskap. Vill du investera utan att själv välja bolag, kan det vara enklare att investera i fonder.

Så kommer du igång, steg för steg

Välja aktier

Det första du behöver göra är att välja vilka aktier du ska köpa. För att kunna analysera bolag kan det vara bra att känna till några nyckeltal och begrepp som ofta används:

  • Direktavkastning: Utdelningen dividerad med aktiens pris
  • P/E-tal: Aktiens pris dividerat med vinsten per aktie. Ger ett mått på hur bolaget värderas i förhållande till vinsten. Ett högt P/E-tal innebär att aktien är ”dyrare”, men i bolag med stark tillväxt kan det motiveras med att vinsten troligtvis ökar i framtiden.
  • P/S-tal: Aktiens pris dividerat med omsättningen per aktie.
  • P/B-tal: Aktiens pris dividerat med substansvärdet.
  • Substansvärde: Summan av alla tillgångar i ett bolag.
  • Utdelning: En del av företagets vinst delas ut till aktieägarna.

Det finns många skolor och strategier när det gäller att välja aktier. Här måste du själv ta beslut om vilka bolag du tror på och vilka som kan generera vinst i framtiden, med hjälp av olika nyckeltal.

En viktig faktor för att lyckas är att välja rätt antal aktier, för att minska riskerna. Unga Aktiesparare rekommenderar att du väljer minst 10 aktier i minst 5 olika branscher.

Investmentbolag brukar vara bra nybörjaraktier eftersom de äger andra bolag. Då får du automatisk riskspridning och duktiga förvaltare. För att värdera investmentbolag används substansrabatt/substanspremie. Om ett investmentbolag har en substansrabatt innebär det att du får mer än du betalar för. T.ex. om en aktie kostar 100 kr, men bolagets aktier är värda 110 kr.

Nedan finns en lista på några länkar som kan vara till hjälp i att välja ut aktier.

  • Avanzas aktielista – här kan du filtrera aktier med hjälp av olika nyckeltal
  • Avanzas temalistor – hitta aktier inom ett visst intresseområde
  • Börsdata – se data för historiska vinster och andra användbara nyckeltal.

När du valt aktier och bestämt dig för att börja investera är det bara det praktiska kvar.

Öppna ett konto hos en nätmäklare

Det går att köpa aktier via din vanliga bank, men priserna är ofta högre och hemsidorna är inte lika utvecklade. De två stora nätmäklarna är Avanza och NordnetAvanza erbjuder gratis handel på Stockholmsbörsen så länge du inte har mer än 50 000 på kontot. Du öppnar enkelt ett konto med Bank-Id.

Det finns tre kontotyper att välja mellan. Aktie/fond-konto, Investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring (KF). Den främsta skillnaden mellan dem är hur de beskattas. Aktie/fond-konto innebär att du själv måste deklarera vinster och förluster och att du betalar 30% skatt på vinsten. ISK och KF beskattas istället med en låg årlig skatt. I de allra flesta fall är det bäst att ha aktier och aktiefonder i ISK eller KF.

När du handlar med aktier tillkommer oftast en avgift, kallad ”courtage”. Vill du köpa utländska aktier tillkommer även en valutaväxlingsavgift. Se prislistor på respektive banks hemsida.

Aktier kan bara köpas under börsens öppettider, som du kan hitta här. För att köpa en aktie lägger du en order. I ordern fyller du i antalet aktier du vill köpa och vilket pris du vill betala. Ordern skickas sedan till börsen där den matchas med säljarens order. Om någon vill sälja till samma pris som du vill köpa blir det en affär.

När du vill sälja gör du på precis samma sätt. Lägger en säljorder där du bestämmer antal och pris.